luni, 8 martie 2021

Azalee

Azaleele au flori pe vârful crengilor, insa datorite numarului mare de crengi, in perioada de inflorire arbustul pare compact. Toate florile infloresc deodata, nu pe rand ca in cazul altor arbusti, si au un parfum sublim, care se raspandeste rapid in locuinta si in gradina.

Sunt plante verzi tot anul, dar infloresc primavara, iar florile rezista cateva saptamani. Florile azaleelor au culori variate, de la alb, la roz, chiar si rosu intens sau purpuriu. Sunt, de asemenea, plante potrivite si pentru gradini verticale.

Azaleele sunt un grup de arbusti care fac parte din genul Rhododendron. Fara pretentii prea mari in ceea ce priveste conditiile, azaleele rezista bine in interior, ca planta decorativa, dar si in exterior, daca este bine protejata in timpul iernii. Este o planta originara din zonele cu ierni mai blande, precum China, Japonia, India, SUA si unele zone din Europa.

Tipuri de azalee

Azaleele sunt de mai multe tipuri, fiecare dintre ele avand propriile particularitati. In functie de mediul in care cresc si de necesitatile cu privire la sol si apa, exista mai multe tipuri de azalee. Toate au in comun insa frumusetea si gingasia florilor, indiferent pentru care ai opta. Iata care sunt principalele tipuri de azalee de gradina.

Azaleea de gradina sau Rododendronul

Sunt azaleele care rezista cu brio in mediul exterior. In tara noastra gasim o specie aparte – Smardarul sau Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi Simonkai syn. Rh. myrtifolium), o plantă originară din Balcani si care poate fi adesea vazuta in Carpati. Este una din cele mai rare plante din zonele montane si este protejata de legea din tara noastra.

Daca iti doresti sa plantezi in gradina azalee, trebuie sa stii ca ele se vor dezvolta bine doar in zonele unde temperatura din timpul iernii nu scade sub -17°C. Desigur, poti apela la trucuri precum plantarea in ghivece masive in gradina si protejarea plantelor de frig prin diverse metode atunci cand temperaturile scad prea mult.

Azaleea de ghiveci sau azaleea pitica

Azaleele se dezvolta foarte bine in interior. Daca sunt bine ingrijite, ele vor infrumuseta casa ta ani la rand. Azaleele de interior sunt de doua tipuri:

Semnificatiile si simbolistica azaleei

In cultura chinezeasca, azaleele sunt cunoscute ca „florile dorului de casa”, iar in Brazilia sunt unul dintre simbolurile orasului Sao Paulo. Interesant este si faptul ca frumusetea lor este dublata de un grad crescut de toxicitate, iar in trecut oferirea unui buchet de azalee intr-o vaza neagra era interpretata ca o amenintare cu moartea. Astazi, insa, ele sunt oferite cadou pentru a transmite sentimentele de atasament si dor.

Dincolo insa de simbolistica sa, azaleea ramane o floare superba, usor de ingrijit si care are puterea de a transforma orice coltisor al casei sau al gradinii.

Ingrijirea azaleelor de gradina

Azaleele de gradina au nevoie de o protectie sporita in timpul iernii. Originare din zone calde, ele trebuie ingrijite cu multa atentie intr-un climat precum cel din tara noastra. Azaleele de gradina ajung la 2-3 metri inaltime. Totusi, daca reusim sa le oferim conditiile optime, ele se dezvolta splendid si impodobesc intr-un mod unic o gradina.

Plantarea azaleei

Plantarea azaleei in gradina nu este o operatiune mai dificila decat in cazul altor plante. Pasii de urmat sunt cat se poate de simpli:

Alegerea locului potrivit pentru azaleea de gradina

Azaleea este o planta care creste bine in locurile semiumbrite si chiar umbrite, umede, ferite de lumina directa a soarelui.

Alegerea plantelor vecine pentru azaleea de gradina

Putem planta azalee langa conifere – brad sau tuia – dar putem plasa azaleele si langa lauri de munte, tufis de lacramioare, dracila japoneza sau chiar spanz, ghiocei si narcise.

Lumina si amplasarea potrivita pentru azaleea de apartament

Este o planta sensibila la lumina si care prefera zonele umbrite. Nu amplasa azaleea pe pervaz, in directa bataie a soarelui, ci intr-un loc semiumbrit, racoros.

Udarea azaleelor de ghiveci

Cand este in crestere – vara – azaleea are nevoie de multa apa. Udarea trebuie facuta cu apa de ploaie, necalcaroasa, iar apa ar trebui sa fie la temperatura camerei. Mare iubitoare de apa, azaleea trebuie udata vara din belsug, astfel incat substratul nu trebuie sa fie uscat niciodata. In perioada de repaus, azaleea poate fi udata mai rar – 1-2 ori pe saptamana.

Vezi Sursa AICI