Cuprins:
- Care sunt elementele nutritionale de care are nevoie creierul
- Alimente benefice pentru creier
- Alimente periculoase pentru creier
- Obiceiuri care dauneaza creierului
Display of various topics, not selected to perform the impact study and online interests of my readers on these subjects random. Everything is secret, they do not know of this experiment. Here, not afraid, are not subject to the same area, these views are interesting only to me, and you choose only what you think is interesting for you. Articles will be written both in English and in Romanian. It is interesting to write only what you want, without follow a subject or theme?
555 temporizator IC poate fi conectat fie în modul său monostabil producând astfel un cronometru de precizie cu o durată de timp fixă sau în modul său Bistable pentru a produce un flip-flop acțiune de comutare de tip. Dar putem, de asemenea, conecta IC-ul cu temporizator 555 într-un mod Astable pentru a produce un circuit oscilator 555 foarte stabil pentru generarea unor forme de undă libere extrem de precise a căror frecvență de ieșire poate fi reglată prin intermediul unui circuit rezervor RC conectat extern format din doar două rezistențe și un condensator.
555 Oscilatorul este un alt tip de oscilator de relaxare pentru generarea formelor de undă stabilizat pătrat val de ieșire fie de o frecvență fixă de până la 500kHz sau de diferite cicluri de funcționare la 50 la 100%. În tutorialul anterior 555 Timer am văzut că circuitul Monostable produce un singur impuls cu o singură ieșire atunci când este declanșat pe intrarea de declanșare a pinului 2.
În timp ce circuitul monostabil 555 s-a oprit după un timp prestabilit, așteptând pornirea din nou a următorului impuls de declanșare, pentru a face ca oscilatorul 555 să funcționeze ca un multivibrator astabil, este necesar să declanșați din nou continuu 555 IC după fiecare sincronizare. ciclu.
Această relansare se realizează practic conectând intrarea de declanșare (pinul 2) și intrarea de prag (pinul 6) împreună, permițând astfel dispozitivului să acționeze ca un oscilator astabil. Atunci oscilatorul 555 nu are stări stabile, deoarece trece continuu de la o stare la alta. De asemenea, rezistorul de sincronizare unic al circuitului multivibrator monostabil anterior a fost împărțit în două rezistențe separate, R1 și R2, cu joncțiunea lor conectată la intrarea de descărcare (pinul 7), așa cum se arată mai jos.
În circuitul oscilator 555 de mai sus, pinul 2 și pinul 6 sunt conectați împreună permițând circuitului să se declanșeze din nou pe fiecare ciclu permițându-i să funcționeze ca un oscilator cu funcționare liberă. În timpul fiecărui ciclu de condensator, C se încarcă prin ambele rezistențe de sincronizare, R1 și R2, dar se descarcă numai prin rezistor, R2 deoarece cealaltă parte a R2 este conectată la borna de descărcare , pinul 7.
Apoi condensatorul se încarcă până la 2 / 3Vcc (limita superioară a comparatorului), care este determinată de combinația 0,693 (R1 + R2) C și se descarcă până la 1 / 3Vcc (limita inferioară a comparatorului) determinată de 0,693 (R2 * C ) combinație. Acest lucru are ca rezultat o formă de undă de ieșire al cărei nivel de tensiune este aproximativ egal cu Vcc - 1,5V și ale cărui perioade de timp „ON” și „OFF” sunt determinate de combinațiile condensatorului și rezistențelor. Timpii individuali necesari pentru a finaliza un ciclu de încărcare și descărcare a ieșirii este, prin urmare, dat ca:
Unde, R este în Ω și C în Farads.
Atunci când este conectat ca un multivibrator inteligibil, ieșirea de la oscilatorul 555 va continua să se încarce și să descarce la nesfârșit între 2 / 3Vcc și 1 / 3Vcc până când se va scoate sursa de alimentare. Ca și în cazul multivibratorului monostabil, acești timpi de încărcare și descărcare și, prin urmare, frecvența sunt independenți de tensiunea de alimentare.
Prin urmare, durata unui ciclu de sincronizare completă este egală cu suma celor două ori individuale pe care condensatorul le încarcă și descarcă împreună și este dată ca:
Frecvența de ieșire a oscilațiilor poate fi găsită inversând ecuația de mai sus pentru timpul total al ciclului, oferind o ecuație finală pentru frecvența de ieșire a unui oscilator Astable 555 ca:
Prin modificarea constantei de timp a uneia dintre combinațiile RC , ciclul de funcționare mai cunoscut ca raportul „Mark-to-Space” al formei de undă de ieșire poate fi setat cu precizie și este dat ca raportul dintre rezistența R2 și rezistorul R1 . Ciclul de funcționare pentru oscilatorul 555, care este raportul dintre timpul „ON” împărțit la timpul „OFF” este dat de:
Ciclul de funcționare nu are unități, deoarece este un raport, dar poate fi exprimat ca procent (%). Dacă ambele rezistențe de sincronizare, R1 și R2 sunt egale ca valoare, atunci ciclul de funcționare de ieșire va fi 2: 1, adică 66% timp de pornire și 33% timp de oprire în raport cu perioada.
Un oscilator Astable 555 este construit folosind următoarele componente, R1 = 1kΩ , R2 = 2kΩ și condensatorul C = 10uF . Calculați frecvența de ieșire de la oscilatorul 555 și ciclul de funcționare al formei de undă de ieșire.
t 1 - timpul de încărcare a condensatorului „PORNIT” este calculat ca:
t 2 - timpul de descărcare a condensatorului „OFF” este calculat ca:
Prin urmare, timpul periodic total (T) este calculat ca:
Frecvența de ieșire, ƒ este, prin urmare, dată ca:
Acordarea unei valori a ciclului de funcționare de:
Ca condensator de sincronizare, C se încarcă prin rezistențele R1 și R2, dar se descarcă doar prin rezistorul R2 , ciclul de funcționare de ieșire poate varia între 50 și 100% prin schimbarea valorii rezistorului R2 . Prin scăderea valorii R2 , ciclul de funcționare crește până la 100% și prin creșterea R2 , ciclul de funcționare se reduce la 50%. Dacă rezistor, R2 este foarte mare în raport cu rezistoarelor R1 frecvența de ieșire a 555 Circuitul nestabil va determinat prin R2 x C numai.
Problema cu această configurație de bază a oscilatorului 555 este că ciclul de funcționare, raportul „semn-spațiu” nu va cobori niciodată sub 50% deoarece prezența rezistorului R2 împiedică acest lucru. Cu alte cuvinte , nu putem face ieșirile „ON“ timp mai scurt decât timpul „OFF“, după cum (R1 + R2) C , va fi întotdeauna mai mare decât valoarea lui R1 x C . O modalitate de a depăși această problemă este de a conecta o diodă de ocolire a semnalului în paralel cu rezistorul R2 așa cum se arată mai jos.
Prin conectarea acestei diode, D1 între intrarea de declanșare și intrarea de descărcare , condensatorul de sincronizare se va încărca acum direct numai prin rezistorul R1 , deoarece rezistorul R2 este scurtcircuitat de diodă. Condensatorul se descarcă normal prin rezistor, R2 .
O diodă suplimentară, D2 poate fi conectată în serie cu rezistorul de descărcare, R2 dacă este necesar pentru a se asigura că condensatorul de sincronizare se va încărca numai prin D1 și nu prin calea paralelă a lui R2 . Acest lucru se datorează faptului că în timpul procesului de încărcare dioda D2 este conectată în polarizare inversă blocând fluxul de curent prin el însuși.
Acum, timpul de încărcare anterior de t 1 = 0,693 (R1 + R2) C este modificat pentru a ține seama de acest nou circuit de încărcare și este dat ca: 0,693 (R1 x C) . Prin urmare, ciclul de funcționare este dat ca D = R1 / (R1 + R2) . Apoi, pentru a genera un ciclu de funcționare mai mic de 50%, rezistorul R1 trebuie să fie mai mic decât rezistorul R2 .
Deși circuitul anterior îmbunătățește ciclul de funcționare al formei de undă de ieșire prin încărcarea condensatorului de sincronizare, C1 prin combinația R1 + D1 și apoi descărcarea acestuia prin combinația D2 + R2 , problema cu această dispunere a circuitului este că circuitul oscilatorului 555 utilizează componente, adică două diode.
Putem îmbunătăți această idee și să producem o formă de undă de ieșire cu undă pătrată fixă cu un ciclu de funcționare exact de 50% foarte ușor și fără a fi nevoie de diode suplimentare prin simpla mutare a poziției rezistorului de încărcare, R2 la ieșire (pinul 3) ca afișate.
Oscilatorul 555 produce acum un ciclu de funcționare de 50% ca condensator de sincronizare, C1 se încarcă și descarcă acum prin același rezistor, R2 , mai degrabă decât descarcă prin pinul de descărcare a cronometrelor 7 ca înainte. Când ieșirea de la oscilatorul 555 este ÎNALTĂ, condensatorul se încarcă prin R2 și când ieșirea este LOW, se descarcă prin R2 . Rezistorul R1 este utilizat pentru a se asigura că condensatorul se încarcă complet la aceeași valoare ca tensiunea de alimentare.
Cu toate acestea, deoarece condensatorul se încarcă și se descarcă prin același rezistor, ecuația de mai sus pentru frecvența de ieșire a oscilațiilor trebuie modificată puțin pentru a reflecta această schimbare de circuit. Apoi, noua ecuație pentru oscilatorul Astable 555 de 50% este dată ca:
Rețineți că rezistorul R1 trebuie să fie suficient de înalt pentru a se asigura că nu interferează cu încărcarea condensatorului pentru a produce ciclul de funcționare necesar de 50%. Schimbând și valoarea condensatorului de sincronizare, C1 schimbă frecvența de oscilație a circuitului astabil.
Am spus anterior că ieșirea maximă pentru scufundare sau sursă curentul de încărcare prin pinul 3 este de aproximativ 200mA și această valoare este mai mult decât suficientă pentru a conduce sau comuta alte IC-uri logice, câteva LED-uri sau o lampă mică etc. și că ar trebui să utilizați un tranzistor bipolar sau MOSFET pentru a amplifica ieșirea 555 pentru a conduce sarcini de curent mai mari, cum ar fi motorul sau relele.
Dar oscilatorul 555 poate fi utilizat și într-o gamă largă de circuite și aplicații generatoare de forme de undă care necesită un curent de ieșire foarte mic, cum ar fi în echipamentele electronice de testare pentru a produce o gamă întreagă de frecvențe diferite de testare a ieșirii.
555 poate fi, de asemenea, utilizat pentru a produce forme de undă sinusoidală, pătrată și puls foarte precise sau ca LED-uri sau lămpi intermitente și variatoare la circuite simple de producere a zgomotului, cum ar fi metronomi, generatoare de sunete și efecte sonore și chiar jucării muzicale pentru Crăciun.
Am putea construi cu ușurință un circuit oscilator 555 simplu pentru a clipi câteva LED-uri „ON” și „OFF” similare cu cele prezentate sau pentru a produce un zgomot de înaltă frecvență de la un difuzor. Dar un proiect științific foarte frumos și simplu de construit folosind un oscilator bazat pe 555 este cel al unui metronom electronic.
Metronomele sunt dispozitive utilizate pentru a marca timpul în piesele muzicale prin producerea unui ritm sau clic muzical obișnuit și recurent. Un metronom electronic simplu poate fi realizat folosind un oscilator 555 ca dispozitiv principal de sincronizare și prin ajustarea frecvenței de ieșire a oscilatorului se poate seta tempo-ul sau „Bătăi pe minut”.
De exemplu, un tempo de 60 de bătăi pe minut înseamnă că o bătăi va apărea în fiecare secundă și în termeni electronici echivalează cu 1Hz. Deci, folosind câteva definiții muzicale foarte comune, putem construi cu ușurință un tabel cu diferitele frecvențe necesare pentru circuitul nostru de metronom, așa cum se arată mai jos.
Vezi Sursa AICI
Creierul este foarte important pentru functionarea organismului. Chiar si cand dormi, creierul este foarte ocupat: selectează amintiri si informatii, stabileste ce este important si ce nu, reface conexiuni neuronale si monitorizeaza buna functionare a celorlalte organe. Tocmai de aceea, creierul are nevoie de energie, iar energia si-o ia din alimentele pe care le consumi. Chiar daca creierul nu doarme niciodata, pentru el este important ca tu sa te odihnesti, sa te relaxezi, sa te hidratezi, sa te alimentezi corect, sa ai o dieta echilibrata si sanatoasa.
In mod evident, nu exista o dieta perfecta pentru creier, care sa te protejeze de boli degenerative de exemplu. Dar este important sa stii ca alimentele pe care le consumi au un efect direct asupra bunei functionari a creierului.
Functionarea creierului depinde de foarte multe lucruri: factori de mediu, stres, componenta genetica, nutritie. Exista alimente bune pentru creier si alimente mai putin bune. In cele ce urmeaza, vorbim despre alimentele care fac bine creierului, dar si despre cele care nu sunt indicate.
Cuprins:
Neuronii nu sunt in numar nelimitat, prin urmare pierderea acestora afecteaza functionarea optima a creierului. Alimentatia este esentiala pentru repararea/recuperarea unora dintre celulele nervoase.
Nutrientii esentiali pentru creier sunt:
Apa imbunatateste functionalitatea creierului. Corpul uman este facut din apa, iar atunci cand nu este hidratat corespunzator organele nu mai functioneaza optim si nici creierul. Prin urmare, nu uita sa te hidratezi!
Cafeaua contine antioxidanti, aminoacizi. Daca nu se face abuz, cafeaua imbunatateste memoria si mentine un creier alert (pentru ca blocheaza adenozina, o substanta chimica ce induce somnul). Cafeaua stimuleaza productia de serotonina (un neurotransmitator important, care induce o stare de bine). Cafeaua este un excitant excelent, dar efectele sunt temporare.
Ceaiul protejeaza creierul. Ajuta la procesarea informatiei si imbunatateste memoria.
Ciocolata neagra are cel putin 70% cacao si contine flavonoide (reduc riscul de accident vascular cerebral si imbunatatesc circulatia sanguina cerebrala). Ciocolata neagra contine si proteine antioxidante. Acestea induc o stare generala de bine si cresc puterea de concentrare si imbunatatesc memoria. In plus, ciocolata neagra imbunatateste fluxul sanguin si mentine sanatatea cardiovasculara.
Nucile contin proteine si vitamine. Sunt recomandate pentru cazurile de depresie, anxietate si insomnie. Nucile imbunatatesc functia cognitiva si previn afectiunile neurogenerative.
Creierului ii plac fructele de padure (care contin antocianine, catehine, quercetina). Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti, imbunatatesc memoria si puterea de concentrare, amelioreaza comunicarea dintre neuroni, reduc inflamatia din creier, ajuta neuronii sa formeze noi conexiuni.
Afinele sunt fructe de padure, dar merita mentionate separat. Afinele contin vitaminele C, K, fibre. Antioxidantii din afine se acumuleaza in creier si ajuta la imbunatatirea comunicarii dintre neuroni. Afinele imbunatatesc memoria pe termen scurt si ofera protectie impotriva stresului.
Avocado este un fruct minunat pentru creier, pentru ca este bogat in grasimi mononesaturate, vitaminele esentiale K, B, C, E si acid folic. Protejeaza impotriva accidentelor vasculare cerebrale, imbunatateste memoria si puterea de concentrare.
Vitamina C previne declinul mental. Vitamina C este un puternic antioxidant care ajuta la combaterea radicalilor liberi ce afecteaza functionarea optima a creierului, pe masura inaintarii in varsta. Toata cantitatea de vitamina C de care ai nevoie intr-o zi este cuprinsa intr-o portocala medie.
Legumele (verzi in special) oxigeneaza activitatea cerebrală si imbunatatesc functia cognitiva. Substantele care sunt continute in broccoli de exemplu reduc stresul oxidativ, reduc riscul de boli neurogenerative si contribuie la sanatatea creierului (vitamina C, flavonoide). Broccoli contine o serie de compusi care au efecte antioxidante si antiinflamatorii puternice (vitamina K) si colina.
Sfecla rosie este bogata in antioxidanti, este o planta foarte nutritiva pentru creier.
Spanacul ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Exista studii care sustin aceasta legatura.
Varza, conopida sunt eficiente in pastrarea memoriei la persoanele in varsta. In aceste legume se gaseste vitamina K, aceasta substanta intrand in componenta grasimilor care formeaza membranele celulelor creierului.
Morcovii stimuleza creierul. Contin luteolina, o substanta care poate reduce problemele de memorie. Luteolina mai este continuta si in uleiul de masline, ardeii iuti, telina.
Seminte de dovleac si de floarea soarelui contin antioxidanti care protejeaza creierul de deteriorarea radicalilor liberi. Sunt bogate in vitamina E (sustine performantele cognitive si reduce riscul de dementa) si tiamina. Semintele sunt surse de magneziu (esential pentru invatare si memorie. Deficitul de magneziu este legat de instalarea unor afectiuni neurologice, migrene, depresie, epilepsie), fier (functia creierului este afectata), zinc (deficitul este legat de afectiuni neurologice, boala Alzheimer, depresie, boala Parkinson) si cupru (deficitul duce la cresterea riscului de instalare a bolii Alzheimer).
Pestele gras este bogat in acizi grasi esentiali Omega-3, proteine, fier, complexul de vitamina B. Aceste substante sunt importante pentru imbunatatirea memoriei. In plus, protejează celulele corpului, inclusiv neuronii. Daca nu reusesti sa consumi doua portii de peste gras pe saptamana, poti solicita medicului suplimente cu Omega 3.
Retine!
Aproximativ 60% din creier este format din grasime, jumatate fiind Omega-3. Creierul foloseste aceasta grasime in special pentru invatare si memorie, dar si pentru producerea de noi celule si conexiuni.
Carnea slaba (de curcan) este foarte buna pentru mentinerea functionalitatii creierului.
Ouale contin vitamine din complexul B (B6, B12, acid folic). Pot preveni micsorarea creierului (atrofia cerebrala) si pot intarzia declinul cognitiv. Galbenusul de ou este bogat in colina, un nutrient similar cu vitamina B, cu rol esential in functionarea si structura creierului. Exista studii care fac legatura dintre aportul de colina si o memorie buna.
Turmericul este un condiment galben. Are beneficii pentru creier. Ingredientul activ din turmeric (curcumina) poate traversa bariera sange-creier. Imbunatateste memoria persoanelor la persoanele diagnosticate cu Alzheimer. Stimuleaza producția de serotonina si dopamina (amelioreaza depresia).
Rozmarinul contine acid carnosic, care previne neurodegenerarea.
Acestea sunt alimente bune pentru functionarea creierului. O dieta sanatoasa si echilibrata poate ajuta la prevenirea instalarii unor simptome grave.
Ce se intampla insa atunci cand consumi alimente "rele"? Alimentele care au o calitate indoielnică pentru sanatate (alimente procesate, sau care contin mult zahar) ajuta la aparitia inflamatiilor si a stresului oxidativ.
Bauturile bogate in zahar sunt energizante, carbogazoase si sucuri naturale din fructe care depăsesc necesarul de glucide.
Carbohidratii rafinati se digera rapid, provoaca o crestere brusca a glicemiei si elibereaza insulina.
Se produc prin hidrogenarea uleiurilor vegetale si sunt prezente in lactate si carne. Grasimile periculoase pentru creier sunt cele din prajituri, cartofi prajiti, produse congelate, margarina.
Au un continut mare de zahar, sare si grasimi, sunt bogate in calorii si sarace in nutrienti.
Consumul excesiv de alcool dauneaza functionalitatii creierului.
Somnul insuficient are un impact negativ major asupra creierului, dar și asupra energiei. Lobul temporar, zona creierului care te ajută să procesezi limbajul, nu poate funcționa corect, iar asta duce la dificultăți in gandire.
Stresul afectează inteligența emoțională, dar și modul in care percepem și transmitem sentimentele și emoțiile.
Zahărul influențează negativ sistemul imunitar și procesul de asimilare a substanțelor nutritive.
Distruge celulele creierului și impiedică buna oxigenare și funcționare a acestuia. De asemenea, fumatul poate determina apariția mai multor boli degenerative, cum ar fi Alzheimerul.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat, fie din partea medicului specialist nutritionist fie din partea medicului de familie.
Surse suplimentare de informare:
Medical News Today, "12 foods to boost brain Function": https://www.medicalnewstoday.com/articles/324044
Healthline, "11 Best Foods to Boost Your Brain and Memory": https://www.healthline.com/nutrition/11-brain-foods#section3
Harvard Health Publishing, "Foods linked to better brainpower": https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/foods-linked-to-better-brainpower
BBC, "10 foods to boost your brainpower": https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-foods-boost-your-brainpower
Well+Good, "7 Brain Foods a Neuroscientist Wants You to Eat Every Day": https://www.wellandgood.com/healthy-staple-foods-ww/
Healthy Eating, "30 Best Worst Foods for Your Brain: https://www.eatthis.com/foods-for-brain/