sâmbătă, 25 august 2012

Bonsai

Bonsai reprezinta in esenta arta cresterii copacilor pitici. Istoria acestora vine din vremuri indepartate, primele dovezi ale micilor pomisori plantati in ghivece fiind descoperite in mormintele egiptene. Insa bonsaii, asa cum ii stim noi azi, apar in istoria Chinei in jurul anilor 700, in dinastia Tang. Aceasta perioada a fost, de asemenea, una de importante progrese culturale pentru japonezi, care au trimis emisari catre China, de unde au imprumutat multe din cultura acestora, in special din domeniul artelor.
Denumirea chinezeasca a bonsailor, "pen tsai" ("arbore in ghiveci"), a devenit in limba japoneza "bon sai" (cu aceeasi traducere).In prezent, bonsaiul este o forma de arta omniprezenta, cu raspandire in intreaga lume si cu asociatii ale iubitorilor de bonsai in aproape fiecare tara de pe glob.


Tipuri de bonsai
Daca ar fi sa-i impartim bonsaii ar fi de doua categorii : bonsaii tropicali si bonsaii de climat temperat.
Bonsaii tropicali, cum ar fi Serissa, Ficus sau Bougainvillea, nu se pot adapta la temperaturi foarte scazute si este obligatorie protejarea lor contra inghetului (pot fi lasati afara la primul sau chiar al doilea val de temperaturi mai scazute, daca acestea nu scad sub limita admisa).
Bonsaii de climat temperat (Ienupar, Artar etc.) pot supravietui la temperaturi mai scazute, dar, din cauza sistemului radicular aflat intr-un strat de sol prea subtire, necesita, in general, o oarecare protectie fata de frig (se poate sapa o groapa de cca. 20 cm adancime, in care se asaza planta si se protejeaza cu o rama de PVC si plastic alb; nu va fi estetic, dar va fi eficient).  Bonsaii temperati au nevoie de o perioada de repaus si chiar pot fi compromisi daca se incearca mentinerea lor ca plante tropicale.
Bonsaii trebuie sa fie tinuti afara atata timp cat conditiile sunt favorabile. Nu este nici o problema daca ii introduceti in interior pentru o zi sau doua, pentru decor, asigurandu-le insa lumina necesara si mai multa apa decat de obicei, dar, daca vremea este favorabila, toti bonsaii ar trebui sa fie tinuti in spatii deschise.
In lunile reci, bonsaii tropicali trebuie adusi in interior, in fata ferestrelor luminoase, si udati cu mare grija, iar bonsaii temperati trebuie protejati cu rama de PVC de care am amintit mai sus si udati aproximativ o data pe saptamana (daca temperatura creste temporar, vasele trebuie controlate mai des).
Exista doua categorii: cu o singura tulpina si multitulpinali. Cei cu o singura tulpina ar putea fi catalogati in:
  • - Stilul perfect vertical (Chokkan) - Acest bonsai poate fi considerat cel mai complex cu reguli stricte in ceea ce priveste aranjarea ramurilor, alegerea vaselor

  • - Stilul oblic (Shakan)- acest stil este destul de raspandit

  • - Stilul cascada (Kengai) -s tilul cascada este usor de recunoscut dupa trunchiul care coboara mai jos decat baza vasului.

  • -Stilul rasucit (Bankan)- stilul rasucit, contorsionat este probabil cel mai apropiat stil de ceea ce provine din China; chinezii iubesc foarte mult acest stil si se refera adesea la el ca la copacii "dragon" (in Feng Shui, dragonul verde este o prezenta de bun augur in gradina).


Categoria bonsailor multitulpinali (doua sau mai multe plante sunt incluse in acelasi vas) cuprinde urmatoarele tipuri:
  • - Tipul Soju -stilul cu doua tulpini este folosit de obicei intr-o configuratie conjugala, cu o tulpina subordonata celeilalte. 

  • - Tipul Yose - Exista posibilitatea unui numar diferit de plante intr-un singur vas


Tuturor acestor stiluri atat de diferite le corespunde stilul Kabudachi, unde toate tulpinile rasar dintr-o singura radacina, si stilul Tsukami-Yose, unde toate tulpinile sunt pozitionate in mijlocul vasului.
  • - Tipul Korabuki -Stilul pluta reproduce un copac ce s-a prabusit si la care toate ramurile de pe o parte a trunchiului au inceput sa creasca drept plante individuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu